Waarom toepassen?

Vijfennegentig procent van ons gedrag is onbewust. Geen nieuw gedrag, geen nieuwe gedachten of inzicht. Dit maakt dat veranderingen vaak lastig zijn en onhaalbaar lijken. Bewust vriendelijk naar onszelf zijn maakt dat het onbewuste naar voren kan komen en dat God daar inzichten kan geven die verandering brengen.

'Insight Focused Therapy' volgt de waarneming van de cliënt. Het gebruik van 'Clean Language' (David Grove) maakt het voor de cliënt mogelijk om toegang te krijgen tot diepe innerlijke zaken. Counseling gebeurt op een manier waarbij de hulpverlener zich niet opdringt, met een minimum aan vooronderstellingen en waarbij zij zo min mogelijk oplegt. Het bewust worden van Gods aanwezigheid en een aantal externe dimensies zoals tekenen, schrijven, drama en andere creatieve methodes worden hier ook bij gebruikt.

IFT gebruikt hierin een methode waarin vriendelijkheid een grote rol speelt. Steeds terugkerende verdedigingsmechanismen, die vaak problemen in stand houden, kunnen op deze wijze omzeild worden. De cliënt krijgt daardoor meer toegang tot interne en externe bronnen en tot God. Nieuwe inzichten over het heden en het verleden (een weten, een ervaren) geven de cliënt de mogelijkheid om het leven op een andere, vollere en creatievere manier te gaan beleven.

Omdat 'Insight Focused Therapy' zich gemakkelijk aanpast aan de leerstijl van het individu kan het breed toegepast worden in verschillende culturen. IFT gaat uit van een totaal beeld met betrekking tot het menselijk functioneren.

© 2013 Alle rechten voorbehouden.

Mogelijk gemaakt door Webnode